whatsapp

Buhar Kazanı Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yazan özcan 24/01/2021 0 Yorum Yap

Kazan Bakımı

 

Isıtma veya üretime dayalı olarak kullanılan kazanların emniyet ve çalışma sistemlerinin periyodik bakımlarının yılda 1 kere yapılması gerekmektedir.

Bakım işlemini gerçekleştirecek olan firmadan güncel “TSE Hizmet Yeri Belgesi”ni mutlaka isteyiniz. Belgede “Hizmet Standardı: 12676” numarasına dikkat ediniz.

Buhar, sıcak su kazanları ile kalorifer ve buhar jeneratörleri “Basınçlı Kaplar” statüsüne girdiğinden, gerek kullanıcı gerekse bakım işlemini yapacak olan personelin bilinçli olması gerekmektedir.

Firmamız “Mühendislik ve Teknik Servis Entegrasyonu” sayesinde müşterilerine beklentilerin üzerinde hizmet sunmaktadır.

Buhar Kazanı Bakımı

Buhar üretmekte yararlanılan buhar kazanları; kömür, yağ yakıt, motorin, doğal gaz ve fosil yakıtların veya bazı tesislerde ortaya çıkan artık yakıtın yakılması yoluyla elde edilen ısıyı, içindeki suyu ısıtmak için kullanır. Genellikle, ısı gibi enerji türlerinin üretimi için tercih edilir. Buhar kazanları aynı zamanda istenilen sıcaklık ve miktarda buhar üretebilmektedir. Buharın endüstride tercih edilmesinin en önemli sebepleri; çok iyi bir ısı taşıyıcısı olması, ısı transferi özelliklerinin (özellikle faz değişiminden dolayı) yüksek olması ve iletiminin çok kolay olmasıdır ve bunların yanında, herhangi bir basınçlandırma sistemine ihtiyaç duymamasıdır. Buhar ısı taşıyıcı özelliğinin dışında, bazı süreçlerde nemlendirme özellikleri için de kullanılmaktadır.

Alev duman borulu kazanlarda, yanma sonucu ortaya çıkan sıcak alev ve duman borularının içerisinden sevk edilir ve bu esnada boruların etrafındaki suyun sıcaklığı yükseltilir. Kaynama ile birlikte ise buhar elde edilir.

- Üç Geçişli Skoç Tip Buhar Kazanı:

İşletme verimi, uzun süreli dayanıklılığı ve onarım maliyetlerinden dolayı yıllardır tüm dünyada en sık tercih edilen ve kullanılan kazanlardır. Bu tip kazanları en verimli kazan yapan özellik ise, alev ve duman gazlarının kazan içerisinde 3 defa geçiş yapması nedeniyle baca çıkış gazlarının sıcaklıklarının düşürülebilmesi, ısıtma yüzeyinin yeterli büyüklükte olabilmesi ve ayrıca cehennemlikli yapıları sayesinde kazanın kolayca tamir edilebilmesidir. Bu sayede yıllar içerisinde oluşabilecek eskime ve aşınmalar giderilmekte, kazan çalışmaya devam edebilmektedir. Bu tip kazanlarda katı, sıvı ve gaz yakıt kullanmak mümkündür.

Buhar Kazanında Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Buhar kazanları “Basınçlı Kaplar” statüsünde olduğundan ve yoğun basınç altında çalıştıklarından dolayı, rutin bakımlarının ve yıllık test işlemlerinin mutlak suretle yetkili firmalar tarafından yapılması gerekmektedir.

Kazan Besi Suyunda Yumuşatma Sistemi Kullanılmalıdır.
Kazan Üzerinde En Az 3 Adet Basınç Anahtarı Kullanılmalıdır.
Kazan Su Seviye Göstergesi Manyetik Kullanılmalıdır.
Kazan Blöf Yöntemi ile Günlük Olarak Kontrol Edilmelidir.
Kazan Üzerinde Alçak ve Yüksek Seviye Elektrodları Kullanılmalıdır.
Kazan ve Hat Üzerinde Aynı Anda Görülebilen 2 Adet Basınç Göstergesi Bulunmalıdır.
Kazan Bakımı ve Kontrolü TSE 12676 Belgeli Firmalarca Aylık Olarak Yapılmalıdır.
Kazan Yılda Bir Kez Makine Mühendisleri Odası tarafından Basınçlı Kaplar Testine tabi tutulmalıdır.

Yorum Yaz